Ervaringen

Dooddoeners

Dooddoeners

Ach, het heeft zo moeten zijn… Kunnen we het over iets gezelligers hebben? Ik weet precies hoe jij je voelt! Ach, jij gaat nog lang niet dood! Hé, het leven gaat door! Gecondoleerd en tot maandag! Dooddoeners zijn het… Woorden die heel erg kunnen kwetsen…

Wellicht heeft u wel eens zo’n opmerking geplaatst? Niet om te willen kwetsen, maar omdat u niet de juiste woorden vond…? En wellicht omdat het lastig is om over de dood te praten? Voelt u zich niet schuldig, nagenoeg iedereen herkent zich hierin…

Elke familie waar ik na de uitvaart nog eens langs ga heeft wel deze ervaringen. Soms is er begrip voor de pijnlijke situatie, mar meestal overheerst de teleurstelling. Zo kreeg iemand die jong haar partner verloor te horen dat ze vast wel weer iemand zou tegenkomen. Een man die na 60 jaar huwelijk zijn vrouw verloor maar ‘tevreden’ moest terugkijken op de vele en mooie jaren die ze samen gehad hadden. Een dochter die haar moeder verloor voelde zich eenzaam, omdat haar vriendinnen vonden dat ze er nu wel eens klaar mee moest zijn. Een vrouw die wilde praten over het naderende levenseinde van haar man moest vooral ook van het leven blijven genieten. En zo kan ik nog heel lang doorgaan.

Eigenlijk wil niemand dit en toch gebeurt het. Waarom? Omdat het misschien eng is? Omdat je je geen houding weet te geven? Je de ander niet verdrietig wilt zien? Of anders…? Gemakkelijk is het niet, maar het is de moeite waard om eens bij stil te staan. Want achteraf spijt hebben van niet goed afscheid kunnen nemen kan hiermee voorkomen worden. Het gesprek met elkaar aangaan verbindt en verrijkt en dát vergroot juist de kwaliteit van onze levens.

U heeft vast al wel eens gehoord over de campagne ‘De dood. Praat erover, niet eroverheen.’? Met deze campagne wil stichting SIRE mensen stimuleren om meer over de dood te praten. Via TV, radio, bioscoop, buitenreclame, online, sociale media, dagbladen en tijdschriften willen ze mensen aanzetten tot denken en praten over kwesties die weinig tot geen aandacht krijgen maar het wel verdienen. 

Maar praten over de dood hoe doe je dat? ‘Rust in het hoofd en vrede in het hart voorkomt dat het omgaan met verlies onnodig zwaar is.’ Met deze openingszin begint de website www.landelijkexpertisecentrumsterven.nl Op deze website vindt u informatie om het gesprek met elkaar aan te gaan. Met behulp van praktische handreikingen en concrete tips wordt u ondersteund bij het gesprek te openen met de ander die in de laatste levensfase verkeert. Maar ook hoe u een gesprek kunt verdiepen en samen op zoek te gaan naar betekenisvolle antwoorden. Hoe u door ‘Echt te luisteren’ de stervende zich emotioneel veilig kunt laten voelen. En welke kwaliteiten ingezet kunnen worden om iemand nabij te zijn in zijn of haar stervensproces. Een aanrader om deze website eens te bezoeken.

In het leven zijn er genoeg aanleidingen om te praten over de dood. De kunst is om het gesprek met elkaar aan te gaan en elkaars leven daarmee te verrijken. Durft u het aan?