Begraven | Cremeren

Begraven | Cremeren

Begraven - Cremeren 

Volgens de wet moet begraven of cremeren minimaal 36 uur na overlijden en uiterlijk op de 6e werkdag na overlijden plaatsvinden. De keus voor een begrafenis of crematie wordt bepaald door persoonlijke voorkeuren. Religie, kosten, wens van de overledene of nabestaanden spelen hierin een rol. 

 

Wat is het verschil tussen begraven of cremeren?

De keus voor begraven wordt dikwijls vanuit geloofsovertuiging bepaald. Soms kiezen nabestaanden voor een begrafenis omdat ze het fijn vinden om een fysieke plek hebben om naar toe te gaan. Het bezoeken van een graf kan troost bieden. Daarnaast kiest men soms voor begraven omdat men het een mooi ritueel vindt om de gang naar het graf te lopen op de dag van de uitvaart. Begraven is over het algemeen duurder dan cremeren.

De keus voor een crematie wordt steeds vaker gemaakt. Veel nabestaanden vinden het fijn om zelf een plek te kiezen waar de as begraven of verstrooid kan worden. Daarnaast kan as thuis of op een andere belangrijke plek bewaard worden. Hiermee blijft hun dierbare letterlijk wat dichterbij. Een ander voordeel is dat je as ook kunt meenemen als je ergens anders gaat wonen. Cremeren is meestal goedkoper dan begraven. 

 

Welke soorten graven zijn er?

In een ‘algemeen graf’ wordt een graf uitgegeven voor een periode van (meestal) 10 jaar. Deze periode kan in de meeste gevallen niet meer verlengd worden. In principe wordt een algemeen graf na afloop van der periode geruimd en opnieuw in gebruik genomen. Bij de keus voor een algemeen graf behoudt de beheerder van de begraafplaats het recht om te bepalen wie er in het graf begraven worden. In de praktijk betekent dit dat personen die geen enkele relatie met elkaar hebben bij elkaar begraven worden. Tevens gelden er beperkingen voor het plaatsen van een grafmonument. De algemene graven zijn goedkoper dan particulieren graven.

Een ‘particulier graf’ wordt uitgegeven voor een bepaalde of onbepaalde periode. De termijn van een bepaalde periode varieert per begraafplaats. Meestal is het 20, 30 of 40 jaar. Het graf komt op naam te staan van de rechthebbende (meestal een familielid) en die kan vervolgens bepalen wie er nog meer in het graf begraven mogen worden. Na afloop van de bepaalde periode kan de rechthebbende aangeven of de rechten verlengd moeten worden of niet. In het laatste geval gaan de rechten terug naar de beheerder van de begraafplaats die het graf opnieuw in gebruik kan nemen. Graven kunnen ook voor onbepaalde tijd uitgegeven worden. De kosten worden bepaald door de duur van de periode van uitgifte en kunnen daarmee flink oplopen. 

Verder zijn er op verschillende plaatsen in Nederland Natuurbegraafplaatsen. Graven op een natuurbegraafplaats worden altijd voor onbepaalde tijd uitgegeven, er geldt een eeuwigdurende grafrust. Men mag er zelf een plek uitkiezen, vaak gebeurt dit al tijdens leven. Meestal zijn er geen grafmonumenten toegestaan maar zorgt de beheerder van de begraafplaats voor een passende markering. Het is een mooie en duurzame manier van begraven, de natuur ontfermt zich na verloop van tijd over het graf en wordt weer een met de natuur. De kosten zijn eenmalig. 

 

Waar moet ik rekening mee houden bij een crematie?

Het daadwerkelijke cremeren vindt plaats in een crematorium. Het is niet verplicht om daar ook een plechtigheid te houden, dat mag ook op een andere locatie plaatsvinden. Elke overledene wordt afzonderlijk gecremeerd. Er gaat een vuurvast steentje met uniek nummer mee in de oven tijdens de crematie. Wettelijk is bepaald dat na de crematie de as minimaal een maand wordt bewaard door het crematorium. Daarna kunnen de nabestaanden de as ophalen en er de bestemming aan geven die zij wensen. 

Het is een persoonlijke keus welke bestemming men aan de as geeft. De as kan thuis bewaard worden in een urn. Maar ook kan de as uitgestrooid worden, dat kan op een voor de overledene of nabestaanden plek met bijzonderdere herinnering, op een strooiveld bij een crematorium of begraafplaats. De as wordt soms ook verstrooid uit een vliegtuig of op open zee. Ook beschikken begraafplaatsen over de mogelijkheid voor het plaatsen van de as in een urnengraf of urnenmuur. Daarnaast kan gekozen worden om wat as te bewaren in een sierraad, de as gebruiken voor een herinneringsboom, verwerken in een schilderij, glas of diamant of gebruiken voor een tatoeage.

In de volgende stap leest u meer over 'Na de uitvaart'.

Contact met Addio Uitvaartzorg

Wilt u meer weten over onze diensten of vrijblijvend contact?

Vul gerust het onderstaande formulier in!