Kist | Mand | Wade

Kist | Mand | Wade

 

Volgens de wet moet op het moment van van begraven of cremeren het lichaam van een overledene ‘omhuld’ zijn. Meestal wordt gekozen voor een kist, maar ook een mand of wade behoren tot de mogelijkheden. 

 

Keuze voor kist, mand of wade

  • Uitvaartkisten zijn er in verschillende modellen en materialen. Bijvoorbeeld spaanplaat beplakt met folie of afbeelding, massief hout, karton en zelfs volledig afbreekbare natuurlijke materialen. Ook voor de bekleding is o.a. te kiezen uit katoen, linnen of hennep. Op ongelakt houten kisten kunnen schilderingen worden aangebracht. 
  • Manden zijn meestal gemaakt van duurzame en natuurlijke materialen als bijvoorbeeld pitriet, rotan, bamboe, bananenblad of zeegras. Vaak worden ze geproduceerd in minder welvarende gebieden van de wereld.
  • Een wade is een doek waarin de overledene gewikkeld kan worden. Waden zijn er van uit katoen, zijde, linnen, hennep of een eigen gekozen doek. Voor het vervoeren van een overledene in een wade is altijd een draagbaar nodig. 

 

Hoe kies je een ‘omhulling’ die bij je past?

Er is een groot aanbod van uitvaartkisten, manden en waden. Persoonlijke voorkeur of wensen bepalen de keus. De mogelijkheden variëren van eenvoudig tot luxe, van traditioneel tot modern, sober tot uitbundig. Het aanbod van natuurvriendelijke materialen wordt steeds groter. Een kist op maat of het zelf maken van een uitvaartkist of wade behoort ook tot de mogelijkheden. Kisten, manden en waden zijn er in alle prijsklassen. Wij vertellen u graag over alle mogelijkheden. 

 

Wanneer wordt de overledene in de kist, mand of wade gelegd?

Het moment waarop de overledene in de kist, mand of wade wordt gelegd kan verschillen. Soms vindt eerst opbaring op bed plaats en wordt het lichaam op een later moment in de kist, mand of wade gelegd. Opbaren op bed is toegankelijker, maar het lichaam moet nog wel een keer overgelegd worden. Direct opbaren in kist, mand of wade betekent dat de overledene niet meer verplaatst hoeft te worden. De keus voor opbaren heeft vooral te maken met persoonlijke voorkeur en soms ook met de conditie van het lichaam.

 

Waar kan nog meer aan gedacht worden?

Tijdens de opbaring of voor het sluiten van de kist, mand of wade mag aan de overledene iets meegegeven worden. Bijvoorbeeld een foto, tekening van een (klein)kind, knuffel of een ander persoonlijk voorwerp. Een crematorium of (natuur)begraafplaats stellen wel specifieke eisen aan de materialen waaruit een kist, mand of wade moeten voldoen. Wij kunnen u hierover informeren.

Contact met Addio Uitvaartzorg

Wilt u meer weten over onze diensten of vrijblijvend contact?

Vul gerust het onderstaande formulier in!