Laatste verzorging

Laatste verzorging

 

De laatste verzorging van een lichaam is bij de meeste mensen meer bekend als ‘afleggen’. Liever spreken wij over laatste verzorging, want dat is wat we feitelijk doen. Het lichaam van uw dierbare nog eenmaal wassen, kleden en weer mooi maken. Na het overlijden is dit het eerste wat gedaan moet worden voor het lichaam wordt opgebaard

 

Wanneer vindt de laatste verzorging plaats?

De verzorging mag niet eerder plaatsvinden dan dat de arts het overlijden formeel heeft vastgesteld. Indien de overledene als orgaan- of weefseldonor geregistreerd staat zal verwijderen van organen of weefsel als eerste plaatsvinden. De arts regelt dit voor u. Daarna mag het lichaam verzorgd worden. Voor het verzorgen zijn geen regels, we doen dit naar de wens van de overledenen en naar dat wat bij u past. 

 

Wie verzorgt de overledene?

In principe kan de verzorging van het lichaam door iedereen gedaan worden. Uiteraard houden we hierbij rekening met de wens van de overledene. Soms kiest de familie ervoor om de verzorging van het lichaam met elkaar te doen. Ook kunt u de verzorging geheel aan ons toevertrouwen of samen met ons doen. Wanneer iemand in een zorginstelling is overleden kan de verzorging op verzoek van de familie door de verzorgenden worden gedaan, dit is echter niet altijd mogelijk. Ook wanneer u niet zelf bij de verzorging betrokken wilt zijn is het altijd mogelijk om erbij aanwezig te zijn. 

 

Wat wordt er gedaan bij de laatste verzorging?

De laatste verzorging van het lichaam is feitelijk niet anders dan hoe u zorgt voor uw eigen lichaam. Het lichaam wordt gewassen, gekleed en mooi gemaakt. Bij voorkeur maken we gebruik van de verzorgingsspullen van de overledene zelf. Hoe herkenbaar kan de geur van eigen zeepje, bodylotion, parfum of aftershave zijn? Na het kleden besteden we aandacht aan haar, nagels en het mooi sluiten van de mond en ogen. ‘Zo herkennen we hem of haar weer’, is de reactie die we het liefst willen horen! 

 

Waarom zou ik helpen bij de laatste verzorging?

Op onze uitnodiging om te helpen bij de laatste verzorging krijgen we vaak ‘nee’ of ‘liever niet’ te horen. Toch vragen we dan even door wat precies de reden daarvan is. Soms wil men niet helpen omdat men het te intiem vindt of de overledene het niet gewild zou hebben. 

Maar meestal is het omdat men niet weet wat er gaat gebeuren. In dat geval vertellen wij eerst wat er gebeurt bij een laatste verzorging. Omdat wij uit ervaring weten dat nabestaanden, die wel helpen bij de laatste verzorging, het achteraf als fijn en intens hebben ervaren. Uiteraard respecteren we elke keus hierin.

In de volgende stap leest u meer over het opbaren van de overledene.

Contact met Addio Uitvaartzorg

Wilt u meer weten over onze diensten of vrijblijvend contact?

Vul gerust het onderstaande formulier in!