Opbaring

Opbaring

 

Voor veel mensen is het waardevol om in de dagen voor de uitvaart nog even bij hun geliefde te kunnen zijn. Vaak wordt het lichaam minder mooi en dat te ervaren is een belangrijk onderdeel van het afscheid. Andere geven er de voorkeur aan hun geliefde in gedachten houden zoals ze hem of haar gekend hebben. Er bestaat hierin geen ‘goed’ of ‘fout’.

 

Wat wordt bedoeld met opbaring?

Letterlijk betekent opbaren het ‘op een baar leggen’ van de overledene nadat de laatste verzorging heeft plaatsgevonden. Het is de plaats waar uw dierbare verblijft tot aan de dag van de uitvaart. Afhankelijk voor uw voorkeur en de mogelijkheden wordt een plek gekozen. Dat kan in het huis van de overledene of bij iemand anders thuis. Ook kan een overledene deze dagen verblijven in de kamer van de zorginstelling waar hij of zij de laatste periode heeft gewoond. In uitvaartcentra en sommige kerken zijn opbaarkamers beschikbaar waar u veelal 24 uur per dag toegang tot heeft. 

 

Hoe gaat opbaren in z’n werk?

Belangrijk is de conditie van het lichaam tijdens de opbaring zo ‘goed’ mogelijk te houden door de ontbindingsprocessen te vertragen. Het meest bekend is het lichaam te koelen met een koelplaat. Nieuwere vormen van conserveren zijn bijvoorbeeld thanatopraxie (een lichte vorm van balseming) of de Bio Sac (natuurlijke manier van opbaren). 

 

Waarom is een thuisopbaring?

Soms is het de wens van de overledene om opgebaard te worden in zijn of haar vertrouwde omgeving. Voor nabestaanden is het vaak een fijne plek om in die dagen nog veel bij hun dierbare te kunnen zijn. Ook voor familie en vrienden die afscheid willen komen nemen voelt dit vaak als een veilige plek om te komen. Een opbaring thuis is in bijna alle gevallen mogelijk, ook al lijkt de ruimte klein. 

 

Hoe werkt opbaren thuis?

Thuis opbaren is toegestaan en er gelden geen speciale regels voor. Het lichaam kan op bed worden opgebaard, in een kist of op een opbaarplank. Opbaren op bed ervaart men meestal als toegankelijker. Het voordeel van opbaren in de kist dat het lichaam niet meer overgelegd hoeft te worden. Wanneer gekozen wordt voor een opbaring op bed wordt het lichaam vaak op de dag van de uitvaart of de dag voor de uitvaart in de kist gelegd. Bij een opbaring thuis hebben wij dagelijks contact met u om de conditie van het lichaam in de gaten te houden. 

 

Hoe werkt opbaren op een andere locatie?

Opbaren op een andere locatie is vaak een goed alternatief wanneer een thuisopbaring niet gewenst of mogelijk is. In de meeste uitvaartcentra en sommige kerken zijn 24-uurs kamers beschikbaar. In een vaak huiselijk ingericht kamer kunt u op elk gewenst moment uw dierbare daar bezoeken en eventueel familie en vrienden te ontvangen om afscheid te nemen. Andere mogelijkheid is opbaren in een centrale koeling, u kunt dan indien gewenst alleen op afspraak uw dierbare te bezoeken. 

In de volgende stap leest u meer over de keus voor kist, mand of wade.

Contact met Addio Uitvaartzorg

Wilt u meer weten over onze diensten of vrijblijvend contact?

Vul gerust het onderstaande formulier in!