Overlijden melden

Overlijden melden

 

Addio Uitvaartzorg staat 24 uur per dag voor u klaar voor een op maat verzorgde uitvaart in Wezep en omgeving. Voor het melden van een overlijden zijn wij dag en nacht telefonisch bereikbaar op 038 - 376 4123. Vaak wordt gedacht dat een overlijden zo snel mogelijk gemeld moet worden. Dat hoeft niet, maar mag uiteraard wel. Bel ons wanneer u daaraan toe bent. 

 

Wanneer moet het overlijden gemeld worden?

In ons eerste telefonische contact bespreken we kort met u de situatie. Graag willen we weten waar uw dierbare overleden is, of de verzorging van het lichaam nog moet plaatsvinden en of u heeft nagedacht waar u wilt dat uw dierbare wordt opgebaard. Als u dat nog niet weet komen we daarop terug in onze eerste ontmoeting. Afhankelijk van de situatie spreken we af wanneer we naar u toe komen. Dat hoeft niet altijd direct. U kunt eventueel ook eerst de tijd nemen om naasten van het overlijden op de hoogte te stellen of eerst wat tot rust te komen. U geeft aan wat voor u goed voelt en wij passen ons daarop aan.

 

Met welke zaken moet rekening gehouden worden?

Voordat we een lichaam mogen verzorgen en opbaren dient als eerste het overlijden door de huisarts of dienstdoende arts vastgesteld te worden. Deze maakt een verklaring van overlijden op. Nadat de arts geweest is kunnen wij naar u toe komen. Het is handig om dan eventuele verzekeringspolissen alvast bij de hand te hebben. Indien nodig kunnen wij, in overleg met u, contact opnemen met de verzekeraar om aanvullende informatie in te winnen. 

 

Wat moet er geregeld worden na een overlijden?

Met de verklaring van de arts moet aangifte van overlijden bij de gemeente worden gedaan. Dit kunnen wij voor u verzorgen. Het overlijden wordt geregistreerd in het overlijdensregister en ontvangt u de akte van overlijden. Na aangifte zal de gemeente een aantal instanties automatisch informeren. Hierbij kunt u denken aan Sociale Verzekeringsbank, de Belastingdienst, de gemeentelijke belastingen en het UWV. 

 

Financiële en administratieve afhandeling

Na de uitvaart moeten een aantal financiële en administratieve zaken geregeld worden zoals:
•    U kunt een notaris of in het Centraal Testamentenregister raadplegen of er een testament is. Een testament bepaalt hoe een nalatenschap verdeeld gaat worden. Indien er geen testament is wordt de erfenis verdeeld zoals het wettelijk geregeld is. 
•    Het overlijden doorgeven aan banken en verzekeraars en met hen bespreken wat de financiële gevolgen van het overlijden zijn. 
•    Alle contracten en abonnementen op naam van de overledene beëindigen of de tenaamstelling hiervan wijzigen. In de meeste gevallen dient u hiervoor de akte van overlijden te overleggen. 
•   Het afhandelen van de digitale nalatenschap, nagaan welke accounts er zijn en op welke wijze deze beëindigd, gewijzigd of gecontinueerd kunnen worden. 

U ontvang van ons een praktisch en overzichtelijk boekje waarin dit allemaal beschreven is. Tevens kunnen wij een account voor u aanmaken waarmee u alles online kunt regelen en de voorgang bewaken.

In de volgende stap leest u meer over het eerste contact met ons.

Contact met Addio Uitvaartzorg

Wilt u meer weten over onze diensten of vrijblijvend contact?

Vul gerust het onderstaande formulier in!