Plechtigheid

Plechtigheid

 

Afscheid nemen van een geliefde is nog eenmaal stilstaan bij zijn of haar leven. Hoe deze afscheidsdienst wordt ingevuld is afhankelijk van de wensen van de overledenen en de nabestaanden. Elke plechtigheid is voor ons maatwerk, met onze jarenlange ervaring kunnen wij u daarin goed adviseren.

 

Welke afscheidslocaties zijn er?

Meestal vindt de plechtigheid voorafgaand aan de begrafenis of crematie plaats in de aula op een begraafplaats, uitvaartcentrum, crematorium of kerk. Steeds vaker wordt voor een andere locatie gekozen, waarbij kunt u denken aan een plek die voor de overledene belangrijk was. Het geliefde restaurant, het clubhuis, de sportvereniging, op school, bij werkgever of thuis behoren tot de mogelijkheden. Bij mooi weer zijn ook een park, bos of tuin hiervoor geschikt te maken. Wij kennen de regio goed en hebben goede contacten met de diverse locaties. 

 

Wat is er mogelijk tijdens een afscheidsplechtigheid?

De wijze waarop u tijdens de afscheidsbijeenkomst het leven van uw dierbare tot uitdrukking wilt laten komen bepaalt u zelf. Woorden, muziek, beelden, aansteken van kaarsen, rituelen of juist stilte. Waar de een kiest voor ingetogen, kiest een ander juist voor meer uitbundig. Wat we proberen is een vorm te vinden waarin de overledene recht wordt gedaan en wordt herkend.  

 

Hoe wordt plechtigheid vormgegeven?

Hoe een uitvaartplechtigheid wordt ingevuld verschilt per familie. Bij een kerkelijke uitvaart zijn gebed, lezingen, overdenking en religieuze muziek meestal vaste onderdelen van de plechtigheid. De dienst wordt geleid door een voorganger. Elke plechtigheid is voor ons maatwerk en met onze jarenlange ervaring kunnen wij u daarin goed adviseren en inspireren. Wanneer u het lastig vindt zelf te spreken of er geen andere sprekers uit eigen kring zijn kunt u de plechtigheid laten begeleiden door een funerairspreker of ritueelbegeleider.

 

Hoe wordt een plechtigheid persoonlijk?

Een uitvaart wordt persoonlijk wanneer een herkenbaar beeld van de overledene wordt geschetst. Herkenbaarheid kan gecreƫerd worden door bijvoorbeeld de sfeer van de locatie waar het afscheid plaatsvindt. Maar ook de keus van rouwvervoer, kist of wade, de bloemen, (live) muziek, het eten & drinken of het gebruik van persoonlijke spullen kunnen het afscheid heel persoonlijk maken. Het betrekken van mensen die de overledene goed kenden kan een mooie aanvulling zijn.

In de volgende stap leest u meer over begraven en cremeren

Contact met Addio Uitvaartzorg

Wilt u meer weten over onze diensten of vrijblijvend contact?

Vul gerust het onderstaande formulier in!