Vervoer

Vervoer

 

Elk vervoermiddel waarin een kist goed geplaatst kan worden mag gebruikt worden voor het vervoer van een overledene. Veelal wordt hiervoor gebruik gemaakt van een ‘traditionele’ rouwvervoer. Naast de ‘gewone’ rouwauto zijn er ook alternatieven mogelijk, de laatste reis mag zelfs in een eigen auto plaatsvinden. 

Een rouwstoet is herkenbaar aan de twee vlaggetjes die aan de voorzijde van elke auto in de stoet zijn bevestigd. Als er in de rouwauto geen overledene wordt vervoerd zijn de vlaggetjes bedekt met een hoesje. Wanneer een overledene in de rouwauto wordt vervoerd verwijdert de chauffeur van de rouwauto de hoesjes voor vertrek zodat de vlaggetjes zichtbaar zijn. Achter in de rouwauto zijn aan weerszijden van de kist rekken bevestigd waarop bloemen neergelegd kunnen worden. Op deze manier kan een waardige laatste reis plaatsvinden naar de afscheidslocatie.

 

De ‘gewone’ rouwauto

Het meest gebruikte vervoermiddel voor een begrafenis of crematie is de ‘traditionele’ rouwauto, veelal in de kleuren zwart, grijs of wit. Uiteraard zijn diverse andere kleuren en verschillende merken beschikbaar. Naast de chauffeur is er in de rouwauto plaats voor een passagier en soms neemt een nabestaande zelfs plaats achter het stuur met de chauffeur als passagier naast zich.

 

Volgauto’s

De meeste nabestaanden kiezen ervoor om een stoet te vormen met eigen auto’s. Sommige nabestaanden vinden het fijn om op zo’n emotionele dag niet zelf aan het verkeer te hoeven deelnemen. Dan behoort het gebruik van ‘traditionele’ volgauto’s tot de mogelijkheden. Vaak passend bij kleur en merk van de rouwauto zodat een mooie rouwstoet gevormd kan worden. Wanneer nabestaanden kiezen om met eigen auto’s de stoet te volgen kan gekozen worden om op deze auto’s vlaggetjes te bevestigen. In het verkeer geef je hiermee andere de gelegenheid je als stoet te respecteren, formeel blijf je ook met vlaggetjes een ‘gewone’ verkeersdeelnemer.

 

De uitvaartbus

In plaats van een stoet te vormen met ‘eigen’ auto’s kan de kunnen overledene en nabestaanden ook samen vervoerd worden naar begraafplaats, kerk, crematorium of alternatieve locatie. De uitvaartbus, waarvan er diverse zijn, kan hiervoor een mooi alternatief zijn. Voor nabestaanden heeft het vaak een grote toegevoegde waarde dat de overledene niet alleen wordt gelaten en de nabestaanden met elkaar kunnen zijn tijdens deze laatste reis. 

 

Alternatieven in rouwvervoer

Inmiddels zijn er ook alternatieve vervoermiddelen als een fiets, caravan, vrachtauto, oldtimer, kinderrouwauto, motor met zijspan en nog veel meer beschikbaar om een overledene te kunnen vervoeren. Een statige rit met koets en paarden behoort ook tot de mogelijkheden. Met het persoonlijker worden van uitvaarten is het soms ook passend om te kiezen voor dit alternatieve vervoer.

 

Eigen vervoer

Er worden in Nederland geen wettelijke eisen gesteld aan rouwvervoer. Het vervoer van je dierbare in eigen auto is gewoon toegestaan. De auto moet echter wel geschikt zijn of geschikt te maken zijn om de overledene waardig en respectvol in te kunnen vervoeren. De auto van de overledene kan hiervoor worden gebruikt, maar vaak is er ook in familie- of vriendenkring wel een auto beschikbaar.

 

Dragers

Het begeleiden van de overledene in de kerk, uitvaartcentrum, crematorium, begraafplaats of andere locatie wordt vaak gedaan door naasten. Het kan familie echter rust geven wanneer dit uitgevoerd wordt door professionele dragers. Uw dierbare wordt op een mooie en waardige manier begeleid door jonge, stijlvol of informeel geklede dragers. In combinatie met dragen op de schouder geeft dit een waardige uitstraling aan de uitvaart.

In de volgende stap leest u meer over de mogelijkheden met betrekking tot een condoleance. 

Contact met Addio Uitvaartzorg

Wilt u meer weten over onze diensten of vrijblijvend contact?

Vul gerust het onderstaande formulier in!